Je duikbrevet halen

Je duikbrevet halen

Om legaal te mogen duiken moet je een duikbrevet hebben. Dit is een regel zodat er minder ongelukken gebeuren tijdens het duiken. Een duikbrevet halen kan je in Nederland doen maar kan ook prima in het buitenland. Het is tenslotte leuker om het in kristalhelder water aan de Bahama’s te halen dan in een koud zwembad in Nederland. Hieronder lees je alles over het halen van je duikbrevet.

Theorie

Het halen van je duikbrevet begint al op het droge. Het is namelijk heel erg belangrijk om goed voorbereid het water in te gaan. Om goed voorbereid te zijn is het goed om al een hoop theoretische kennis te hebben van onder andere de duikuitrusting en hoe je deze gebruikt. Er is een cursus die je helpt bij het leren van deze theorie, pas wanneer je deze voltooid hebt mag je het water in met je duikuitrusting. 

Beschutwaterduiken

De tweede stap in het behalen van je duikbrevet is het beschutwaterduiken. Beschutwaterduiken houdt in dat je de basis van het duiken leert in beschut en ondiep water. Dit kan op een rustig strand zijn of in een zwembad. Tijdens het beschutwaterduiken leer je verschillende vaardigheden die je bij het echte duiken ook nodig zal hebben. Het optuigen van je duikuitrusting, je drijfvermogen controleren, de onderwaternavigatie en veiligheidsprocedures zijn hier onderdeel van. Het is erg belangrijk om deze stap niet over te slaan. Veel mensen denken vaak dat ze er al klaar voor zijn wanneer ze de theorie geleerd hebben. De theorie en de praktijk zijn echter heel anders en het is dus belangrijk om in een veilige omgeving even te oefenen. 

Buitenwaterduiken

De laatste stap van het duikbrevet halen zijn 4 tot 5 buitenwaterduiken. Dit houdt in dat je verder het water opgaat waar je daadwerkelijk een aantal meter kan duiken. Tijdens het buitenwaterduiken pas je de geleerde techniek uit de vorige 2 stappen toe. Er is natuurlijk nog steeds een begeleider bij je die alles in de gaten houdt en je wanneer nodig kan helpen. Het belangrijkste van het buitenwaterduiken is echter dat je geniet van de omgeving waar je je in bevindt. 

Op vakantie of thuis?

In principe kan je je duikbrevet over de hele wereld behalen. Erg veel landen waar je mooi kunt duiken hebben Nederlandse duikscholen waar veel Nederlanders op af komen. Wil je echter voorbereid op vakantie gaan kun je je duikbrevet ook prima in Nederland behalen. Dit geeft je op vakantie meer tijd om zelf te kunnen genieten zonder te hoeven lessen met een instructeur. Het heeft dus allebei zo zijn voor en nadelen. Mijn advies is om je duikbrevet op vakantie te halen omdat je op vakantie vaak in zulke mooie wateren kan duiken dat je het nooit meer zult vergeten.

Back To Top