Hoe ga ik om met vakantiestress?

Vakantiestress-Reizenaanbieder

Hoe ga ik om met vakantiestress?

Op vakantie gaan is super leuk. Voor sommige sommige mensen is vakantie juist erg stressvol. Vakantiestress kan erg vermoeiend zijn en ook ruzies en ziekte veroorzaken. Hoe kun je dit alles voorkomen, en zorgen dat de vakantie echt de ontspanning geeft waarop je rekent. Als je onderstaande tips toepast, zal de vakantiestress afnemen.

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. De voorbereiding is vaak al een grote stressfactor. Bijna iedereen kent het wel. De dag voor vertrek moet er nog van alles ingepakt en gedaan worden. Er moet nog een reisverzekering afgesloten worden, kan je wel pinnen in Spanje, we moeten opa nog gedag zeggen en gaat mijn koffer wel dicht? Het is dus niet verwonderlijk dat de eerste voorwaarde voor een ontspannen vakantie, een goede voorbereiding is. 

Dagelijkse ritme 

In de vakantie plegen we een grote aanslag op ons lichaam en op onze geest. Door het verre vliegen van het koude Nederland naar het warme Curaçao wordt het lichaam helemaal, het andere eten, de activiteiten doen op het heetst van de dag. Hierdoor wordt je lichaam in de war gebracht. Door de tijdsverschillen en het laat naar bed gaan wordt het slaap- en waakritme in de war gebracht. En dit heeft weer als gevolg dat het weekritme wordt verstoord. 

Het lichaam is hard bezig met zich aanpassen, wat kan leiden tot irritaties en nervositeit. De remedie is om het lichaam rustig de tijd te geven om om te schakelen. Dit kun je beste doen door de eerste paar dagen van de vakantie rustig aan te doen, veel te slapen, veel water drinken en zout eten. Met deze tips went het lichaam sneller aan de andere omstandigheden. 

Bang voor het onbekende

Een van de oorzaken van stress op vakantie is de angst voor het onbekende. De ochtend van vertrek weet jij nog niet waar je ´s avonds gaat slapen. Andere factoren die meespelen zijn: het niet spreken van de taal, geen beroepsidentiteit en niemand kennen. 

Het enige wat tegen deze onderzekerheid te doen is behalve een goede voorbereiding, is je eigen ideeën veranderen. Probeer het onbekende te zien als iets spannends en een uitdaging en besef dat de anonimiteit op vakantie het voordeel heeft dat je dingen kunt doen die je thuis niet in je hoofd zou halen. Geniet van het feit dat je een keer per jaar de controle los kan laten.

Arbeidsethos

Arbeidsethos is een veelvoorkomende oorzaak van stress bij hele vakantiegangers. Deze mensen kunnen geen rust nemen en hebben het gevoel dat ze ‘nuttig’ bezig moeten zijn. Hierdoor zijn de hele dag op pad om het rusteloze gevoel weg te krijgen. 

Back To Top