Help! Ik heb een vakantie geboekt, wat nu?

Help! Ik heb een vakantie geboekt, wat nu?

Op dit moment leven we allemaal in een uitzonderlijke situatie. Heel de wereld wordt momenteel in de greep gehouden door het coronavirus. Zo ook vakantiegangers. Op vakantie gaan lijkt opeens niet meer zo reëel als enkele maanden terug. Misschien was je wel van plan te gaan kamperen in het zonnige Italië of te gaan roadtrippen door het grote Amerika. Jammer genoeg, komt ook in deze landen het virus voor, wat nu? Hoewel we niet op alle vragen een antwoord hebben, hopen we met deze blog enkele vraagstukken en onzekerheden weg te nemen.

Kan ik mijn reis annuleren?

Het is ten alle tijden mogelijk je reis te annuleren. Echter zijn daar wel kosten aan verbonden. Deze kosten zijn terug te vinden in de voorwaarden van de reisorganisatie waar je hebt geboekt. Een annuleringsverzekering dekt de kosten wegens een besmettelijk virus, zoals het coronavirus, in de meeste gevallen helaas niet. 

Ben ik mijn geld kwijt, op het moment dat mijn vakantie wordt geannuleerd?

Om een zeker antwoord hierop te krijgen, zal je contact op moeten nemen met de reisorganisatie waar je hebt geboekt. Desalniettemin, is het antwoord in 99% van de gevallen ‘nee’.  Door de meeste reisorganisaties wordt op dit moment namelijk gebruik gemaakt van een voucher. Dit is een bon waarmee je recht hebt op een nieuwe reis ter waarde van de reissom. Op deze manier raak je je geld niet kwijt en is het alsnog mogelijk op een later tijdstip de wijde wereld in te trekken.

Wanneer is het mogelijk kosteloos te annuleren?

Daarop zegt de wet het volgende: “Wanneer er op de plaats van bestemming sprake is van onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overmacht) die aanzienlijke gevolgen hebben voor je pakketreis of het personenvervoer naar de bestemming, kun je de reis kosteloos annuleren.” Onder overmacht wordt ook de uitbraak van een ernstige ziekte, zoals het coronavirus, verstaan. Is dat op jouw vakantiebestemming het geval, dan is het mogelijk je reis kosteloos te annuleren. Bovendien heb je het recht op volledige teruggave van de reissom.

Back To Top